Pelicula pe mașini: de ce este mai bună decât vopseaua

Pelicula pe mașini: de ce este mai bună decât vopseaua

Peliculele pe bază de adezivi nu mai sunt doar un instrument de reglare. Acum, acestea pot proteja corpul și chiar pot înlocui colorarea acestuia. Alegerea filmelor și a aplicațiilor este atât de mare încât este greu de înțeles dintr-o dată.

Cumva, este de la sine înțeles, peliculele de vinil s-au transformat din “viniluri” ieftine și strălucitoare în mijloace destul de profesionale pentru lucrări de caroserie serioase. Peliculele au devenit egale cu stratul de lac din punct de vedere al stabilității și aproape că l-au egalat în ceea ce privește efectele decorative. Pe de altă parte, nu există nicio alternativă ca protecție pentru vopseaua de fabrică împotriva deteriorărilor minore.

În unele cazuri, nu există un înlocuitor pentru filme: de exemplu, nu există o vopsea similară cu efect de hologramă.

Încă un mare avantaj al foliilor – atât de protecție, cât și decorative: sunt relativ ușor de îndepărtat, dacă, să zicem, decorarea este plictisitoare sau protecția este deteriorată de contactul dur cu obstacolele. Cu toate acestea, filmele ieftine au mai puțin acest avantaj.

Pelicula pe mașini

Folii de protecție

Peliculele transparente sunt utilizate pentru a proteja vopseaua și lacurile de zgârieturi, cioburi și abraziuni. Iar unele tipuri de filme “reflectă” daune destul de grave, de exemplu, “sărutul” și atingerile în accidente de circulație pe străzile orașului. Important este faptul că, chiar dacă o piesă de caroserie este zdrobită, stratul de lac rămâne intact sub peliculă. Cu ajutorul tehnologiei moderne, metalul este reparat și se evită o operațiune costisitoare precum vopsirea – vopseaua și lacul rămân intacte.

De cele mai multe ori, doar părțile cele mai vulnerabile ale corpului sunt protejate cu un film.
De cele mai multe ori, doar părțile cele mai vulnerabile ale corpului sunt protejate cu un film.

Dezavantajele foliei transparente sunt că se poate îngălbeni, se poate desprinde dacă este spălată necorespunzător și își poate schimba culoarea atunci când este expusă la anumiți contaminanți – excremente de păsări, bitum și altele asemenea.
Există kituri de folie specifice pentru fiecare model – bucăți de folie tăiate pe lungime care sunt lipite pe zonele cele mai vulnerabile ale caroseriei. Pelicula este, de asemenea, disponibilă în role sau foi pentru tăiere automată la forma piesei.

Folia de siguranță de înaltă calitate poate fi lustruită, dar cu grijă, deoarece nu trebuie să fie supraîncălzită. Pentru a prelungi durata de viață a foliei (cele mai bune tipuri sunt garantate pentru 5-7 ani), puteți aplica ceară pe ea. Pelicula “corectă” poate fi, de asemenea, îndepărtată de pe zgârieturi cu ajutorul unui uscător de păr.

Pelicula din poliuretan este considerată de înaltă calitate (grosime de 0,19-0,36 mm). Pelicula din vinil este mai puțin rezistentă la zgârieturi, își pierde mai repede transparența și se învechește mai repede (3-4 ani) pe suprafețele curbate. Folia ieftină este mai puțin ușor de îndepărtat din mașină, atunci când este nevoie.

Menționăm că prețul unei folii poliuretanice calitative pentru o mașină nu este mic, de exemplu, o bucată de 3M cu dimensiuni de 1,0х0,61 m și grosime de 0,215 mm costă aproximativ 1500 grn. Și asta fără să punem la socoteală munca pe autocolant! Cu toate că filmele de la producători mai puțin cunoscuți sunt mai disponibile, iar vinilul subțire – chiar mai mult.

Filme decorative

În loc de vopsea se folosesc pelicule colorate: pentru a aplica desene, inscripții, camuflaj și, uneori, în loc de vopsire, părți separate, atât în interior, cât și pe suprafața exterioară a caroseriei. Spre deosebire de foliile de protecție, aceste folii decorative sunt subțiri (de la 0,08 mm) și sunt fabricate din vinil și nu din poliuretan. Principalii producători au o gamă largă de culori în cataloagele lor, cu o percepție vizuală a filmului ca vopsea originală de mașină.

Unele vopsele speciale (mată, oglindă etc.) sunt foarte scumpe, iar folia cu efect similar este mult mai ieftină.
Unele vopsele speciale (mată, oglindă etc.) sunt foarte scumpe, iar folia cu efect similar este mult mai ieftină.

În plus, prețul foliilor decorative este atât de accesibil încât, în multe cazuri, acestea ar putea înlocui cu adevărat cel mai scump tip de lucrări din centrul de service auto – vopsirea. Da, în timp ce înfășurarea completă a unei mașini cu film în loc de vopsire nu este practicată aici, dar există o cifră semnificativă: în timp ce prețul vopsirii mașinii este de aproximativ 25 mii UAH, costă aproximativ 7-15 mii UAH pentru a o înfășura cu film cu un efect decorativ similar. Cu toate acestea, este necesar să se adauge la preț costul pregătirii corpului, deoarece multe defecte ale suprafeței nu vor fi ascunse de filmul subțire.

Filme promoționale

Unii instalatori folosesc filme promoționale pentru mașini. Acestea sunt destul de subțiri (0,075 mm), se estompează rapid la soare și cauzează o mulțime de probleme atunci când sunt îndepărtate de caroserie. Cu toate acestea, sunt ușor de aplicat și nu sunt costisitoare. Pe mașini, foliile promoționale ar trebui să fie utilizate doar ca elemente de fixare temporară pentru o perioadă de până la câteva luni.

Imprimarea imaginii dorite pe peliculă și apoi lipirea ei pe mașină este mult mai ieftină decât imprimarea unei aerografii pe caroserie.

Recomandările noastre:

Procesul de instalare a unui film pe corp pentru mulți oameni întreprinzători pare destul de simplu, astfel încât printre cei care oferă acest serviciu, de fapt, o mulțime de prost făcut. Deci, alegeți o companie cu o experiență vastă, și înainte de a vă uita la mostre de munca sa, și, de preferință, nu o fotografie de pe site-ul web, și “în viața reală”. Acordați atenție atât peliculei în sine (transparență, culoare, grosime, flexibilitate), cât și calității lipirii, în special pe margini (adiacență, potrivirea detaliilor de contur ale peliculei). Un mare avantaj al filmelor pentru mașini este că este relativ ușor să refaci o lucrare nereușită.