Noroi în ochi: mașinile cu conducere autonomă abordează murdăria de pe senzori

folie protectoare

Dezvoltatorii de vehicule autonome își orbesc în mod deliberat mașinile pentru a perfecționa diverse strategii de curățare a senzorilor.

De ce contează: la fel ca oamenii, mașinile care se conduc singure trebuie să fie capabile să vadă cu adevărat lumea din jurul lor pentru a lua decizii. Dar ploaia, murdăria, resturile și chiar insectele le pot întuneca vederea, necesitând sisteme care să curețe automat senzorii.

  • Companiile au testat o varietate de metode de curățare, de la suflarea micilor pufături de aer pe camere și senzori lidar până la stropirea lor cu lichide și apoi ștergerea lor cu raclete minuscule.

Ce se întâmplă: Pentru a ajuta la cercetare, inginerii unei companii, Argo AI, au montat chiar și un „tun de noroi” pentru a-și împroșca mașinile de testare cu o substanță asemănătoare budincii.

testul cu tunul de noroi
  • Scopul a fost acela de a simula stropirea noroiului de la o mașină care trecea, fără a deteriora senzorii.
  • Pe parcursul a șase săptămâni de încercări și erori, Argo AI a construit un dispozitiv montat pe capotă din țevi din PVC, supape de sprinklere și un compresor de aer portabil care ar putea arunca un amestec atent realizat de apă și praf rezistent la zgârieturi către senzorii mașinii.
  • Rezultatul final este ca un „pistol simplu de cartofi, cu supapă de stropire”.

Ce să urmăriți: 3M dezvoltă o peliculă superhidrofobă înlocuibilă, care ar acționa ca un protector de ecran rezistent la apă pentru sistemele lidar și alți senzori de vehicule.

  • Omul de știință 3M Jonah Shaver, care a dezvoltat filmul ca proiect secundar, spune că compania vizează mai multe industrii, inclusiv transportul, dronele, agricultura și mineritul.
  • „Ne gândim cu adevărat la el pentru a fi folosit în orice loc în care doriți ca un aparat să vadă puțin mai bine.”