„Este mai bine să lipiți imediat”. Ne-am dat seama dacă perioada anului afectează protecția mașinii cu folie auto

autofilme în perioada toamnă-iarnă

Am scris deja de ce este nevoie de vinil și despre cum o peliculă anti-pietriș salvează caroseria mașinii de deteriorare. Dar un lucru este o vară confortabilă și cu totul altul este o iarnă instabilă, cu schimbări de temperatură și reactivi agresivi pe drum.

Cum se va comporta autofilmul în condiții atât de dificile? Ar trebui să fie lipit iarna sau să aștepte până la urmă vara? Temperatura scăzută reduce proprietățile de protecție ale antigravitației?

— Merită să înfășurați mașina cu un strat de vinil și anti-pietriș în condiții meteorologice nefavorabile sau este mai bine să așteptați vara?

— „Nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la antigravitație, deoarece lucrările de aplicare a acesteia se desfășoară în cutii, se respectă temperatura și umiditatea încăperii. În acest sens, nu apar probleme. În plus, este creat pe bază de poliuretan, a cărui temperatură de funcționare variază de la -60 la +80 de grade. Va fi rezistent la orice temperatura si va fi si bine lipit.

Vinilul este o altă chestiune. Este realizat nu pe bază de poliuretan, ci PVC, deci este mai bine să îl aplicați pe vreme caldă: aderența (lipirea filmului de caroseria mașinii) joacă un rol important aici.

autofilme în perioada toamnă-iarnă

— Și cum se comportă pasta proaspătă pe vreme rece?

— In orice caz, e bine, pentru ca pelicula se usuca in perioada pentru care se aplica. Dacă piesele sunt complet lipite, de exemplu, atunci întreaga lucrare poate dura câteva zile, aderența va fi de 80% în acest moment. Momentul anului nu va afecta în niciun fel fluxul de lucru.

— Cum lipirea unei mașini iarna afectează calitatea vopselei?

— Nu afectează calitatea vopselei de pe caroserie – indiferent de anotimp. Dacă există așchii, umflături pe corp, atunci acestea trebuie îndepărtate înainte de lucru – aplicate și lustruite. Atunci va fi bine de fier.

În general, este mai bine să lipiți filmul anti-pietriș imediat ce mașina iese din habitaclu. Cu cât sunt mai puține așchii, murdărie, bitum pe el, cu atât filmul în sine va servi mai bine.

— Ce părți ale mașinii sunt cele mai vulnerabile în sezonul rece? Să-i numim.

– Practic, acestea sunt barele de protecție, partea din față și colțurile capotei, aripi, faruri, stâlpi de parbriz, zone de parbriz deasupra. Indiferent de anotimp, acestea sunt expuse la nisip și pietriș, bucăți de reactivi.

Puteți numi și pragurile interioare ale ușilor, care sunt adesea zgâriate din cauza pantofilor pasagerilor, ceea ce duce și la coroziune pe metal.

autofilme în perioada toamnă-iarnă

— Dacă filmul anti-pietriș salvează în astfel de situații, atunci cum se va arăta vinilul?

— Vinilul îndeplinește în primul rând o funcție decorativă, schimbând și îmbunătățind aspectul mașinii, dă noi emoții proprietarului. De asemenea, joacă un rol de protecție, dar ar trebui să considerați mai degrabă acest lucru ca un bonus frumos, nu ar trebui să vă bazați pe același efect ca al poliuretanului. Această folie vă poate proteja împotriva sabării, zgârieturilor minore și a substanțelor chimice, dar nu vă va salva de pietre mari sau accidente minore.

— Cum reacționează filmul de pe corp la schimbările de temperatură scăzută? Proprietățile sale protectoare scad sau rămân aceleași?

— Deoarece poliuretanul funcționează într-o gamă largă de temperaturi, acesta, spre deosebire de cauciuc, nu se întărește și își păstrează proprietățile, prin urmare, nu contează ce temperatura va fi afară. La -30 sau +40 de grade, nu se va îngălbeni, nu se va ondula, nu se va rupe, nu se va desprinde singur de pe capotă. Prin urmare, sezonul nu joacă aici un rol semnificativ, la temperaturi sub zero filmul va reflecta și impactul pietrelor de sub roți, ca în sezonul cald. Proprietățile de protecție nu se pierd în niciun fel.

— Se pare că majoritatea mașinilor noi sunt lipite cu un film. Și cât de des solicită proprietarii de echipamente uzate?

—„Ei cer truse de ambalare pentru buget. În principal pentru a proteja farurile, capacele oglinzilor, stâlpii, acoperișul. În cea mai mare parte, acestea sunt mașini din SUA și Europa, care au fost aduse în Belarus și restaurate după accident.

autofilme în perioada toamnă-iarnă

— Iarna, pe drumuri se toarnă o mulțime de substanțe chimice și săruri pentru a lupta cu gheața. Cum reacționează poliuretanul de protecție la sodiu și la alte substanțe care pot proveni de pe pistă?

— Nu există astfel de cerințe pentru drumul anti-pietriș. Are un strat superior, precum lacul pe caroserie, datorită căruia mașina este mai ușor de curățat, există proprietăți hidrofobe foarte bune. Llumar are o serie de filme în care aceste caracteristici sunt îmbunătățite: îți speli mașina și pare că este acoperită cu ceară sau ceramică. Apa din corp curge imediat în jos.

Dar este mai bine să îndepărtați imediat reziduurile de sare sau excrementele de păsări de pe suprafață, deoarece există suficiente alcali care corodează stratul protector și filmele și vopseaua. Este mai bine să fii atent cu astfel de lucruri și să nu le ignori.

— Și ce se va întâmpla cu antigravitația dacă apa care intră pe el are timp să înghețe? Filmul nu va avea de suferit?

— In teorie, cel mai probabil nu, daca filmul nu are defecte: rupturi, patrunderi, zgarieturi mari. Ținând cont de faptul că stratul de acoperire este aplicat pe lacul mașinii, nu am observat astfel de cazuri. Din experiența noastră, nu a existat un astfel de serviciu.

autofilme în perioada toamnă-iarnă

— Ce opțiuni pentru filmul anti-pietriș sunt optime iarna? La ce mărci ați recomanda să fiți atenți?

— Există mai multe mărci principale, în primul rând mărci americane și franceze. Aceiași Llumar și Hexis. Pe teritoriul CSI, nimic nu este lipit mai bine decât acest brand american de filme. Studioul și colegii noștri folosesc doar un astfel de film, deoarece există un raport bun între prețul de piață și calitate. La o distanță de 5 ani de utilizare a mașinii, puteți plăti în exces suma de 200-300 de dolari, dar materialul nu se va întări în acest timp și mașina va părea lucioasă. Vorbim asta din propria noastră experiență.

— Dați un sfat: cum să mențineți pelicula anti-pietriș/vinil iarna? Ce trebuie făcut pentru asta?

— Iarna, spălarea des vinilului va fi în detrimentul lui. Cu antigravitația, este exact opusul: cu cât îl curățați mai des, cu atât mai bine continuă să servească. Dacă mașina lipită este spălată o dată la două săptămâni, acesta va fi chiar un plus. Din nou, aplicarea de ceară, ceramică etc. este de asemenea benefică deoarece murdăria va înceta să se acumuleze.

Este mult mai bine să depozitați o mașină acoperită cu vinil într-un garaj iarna decât în ​​aer liber. În acest caz, materialul va dura mult mai mult. Datorită diferențelor de temperatură, radiațiilor ultraviolete, reactivilor, se poate crăpa în câțiva ani și nu contează dacă a fost scump sau ieftin.

La întreținerea foliei anti-pietriș, este indicat să avertizați la spălătoriile auto pentru ca angajații acestora să nu lovească rosturile și să trateze substanța lipită cu grijă.

autofilme în perioada toamnă-iarnă